Bijwerkingen
Over de werking en bijwerkingen van medicijnen bij kinderen is vaak nog weinig bekend (zie ook het thema Off-label voorschrijven). De informatie in de bijsluiter van een medicijn is regelmatig alleen gebaseerd op onderzoeken en ervaringen met medicijnen bij volwassenen. De werking en bijwerkingen kunnen hetzelfde zijn bij volwassenen en kinderen, maar niet altijd. Sommige bijwerkingen komen bij kinderen wel voor en bij volwassenen niet. Ook kan een bijwerking vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen. En omgekeerd.
Om betere informatie over het gebruik van medicijnen bij kinderen te krijgen is het verzamelen van ervaringen belangrijk. Ook u kunt uw ervaringen met het gebruik van medicijnen bij kinderen melden. Vermoedens van een bijwerking kunt u melden bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb. Alle andere ervaringen met medicijnen bij kinderen kunt u melden bij Meldpunt Medicijnen.
Melden van bijwerkingen bij Lareb
Voor het melden van bijwerkingen van medicijnen bestaat al jaren het Bijwerkingencentrum Lareb. Hier kunnen artsen, apothekers en medicijngebruikers een vermoeden van een bijwerking melden. Soms zorgen meldingen ervoor dat een medicijn van de markt gehaald moet worden. Of dat een medicijn niet meer voorgeschreven mag worden aan bepaalde personen. Zo mag bijvoorbeeld aspirine niet meer gebruikt worden bij kinderen, vanwege de kans op het syndroom van Reye (een zeldzame maar mogelijk dodelijk syndroom dat diverse organen zoals lever en hersenen beschadigt).
Uw meldingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over medicijnen bij de toepassing daarvan in de praktijk. U kunt uw bijwerkingen melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.
Melden van medicijnervaringen bij Meldpunt Medicijnen
Het Meldpunt Medicijnen is ingesteld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik samen met enkele patiëntenorganisaties. Dit meldpunt is bedoeld voor het melden van:
- positieve en negatieve ervaringen met medicijnen (bijvoorbeeld u krijgt jeuk door een nieuw medicijn, u heeft moeite met het afbouwen van uw antidepressivum)
- problemen met de vergoeding of de levering van medicijnen
- verpakkingsproblemen en andere praktische problemen (bijvoorbeeld uw kind vindt de bananensmaak van het drankje vies, u krijgt een verpakking moeilijk open, u begrijpt de aanwijzingen voor het gebruik niet, het medicijn wordt opeens niet meer vergoed, enzovoort)
De meldingen vormen een belangrijk signaal. Het Meldpunt Medicijnen verzamelt en analyseert alle meldingen en rapporteert over veelvoorkomende ervaringen aan de verschillende doelgroepen, zoals patiëntenorganisaties, de industrie en de verzekeraars. Zij kunnen dan eventuele problemen gaan aanpakken. Meldingen over bijwerkingen worden rechtstreeks doorgegeven aan het Bijwerkingencentrum Lareb.
Vanzelfsprekend wordt uw melding anoniem verwerkt. Ook kunt u ervaringen van anderen inzien op de website van Meldpunt Medicijnen.